Tak wygląda najnowsza książka Tessy Capponi-Borawskiej.
Podtytuł mówi o niej właściwie wszystko: Rozmowy o kuchni i kulturze
P. Tessy Capponi-Borawskiej - Włoszki osiadłej w Polsce - raczej nie
musi się przedstawiać tym, którzy interesują się kuchnią. Wszyscy
pamiętają jej "Kuchnię pachnącą bazylią".
Tym razem przepisów kulinarnych raczej tu nie znajdziemy (od czasu do
czasu pojawi się tylko jakiś zarys receptury), a książka ma właściwie
dwóch autorów, a raczej autorek; bo jest to rozmowa pisarki i
dziennikarki Agnieszki Drotkiewicz z Tessą Capponi-Borawską.
Osobiście nie przepadam za tą formą literacką, tymi wywiadami-rzekami.
Tematyka tej książki jednakże skłania do lektury. Poziom nasycenia
rynku księgarskiego i mojej biblioteczki książkami z przepisami sięgnął
już zenitu. Chcę czegoś więcej niż tylko zbioru przepisów. I między
innymi dlatego warto tę książkę przeczytać.
Znajdziecie w niej trochę wspomnień autorki z pierwszych dni pobytu w
Polsce, trochę rozważań o dietach, trochę o roli kobiet w kuchni, dużo o
kulturze kulinarnej Włoch, ich książkach kucharskich i włoskich
ucztach, sporo o zapachach, dźwiękach i wrażeniach wizualnych w kuchni;
dla mnie rewelacyjny był rozdział poświęcony malarskim "martwym
naturom", które zawsze mnie fascynowały. Nie, w książce nie ma
reprodukcji obrazów (musiałaby wtedy kosztować majątek), więc czytając,
otwórzcie internet.
Jest też coś dla blogerów kulinarnych - prezentacja trzech blogerek z
Nowego Jorku, Rzymu i Medoc we Francji, autorstwa A. Drotkiewicz
(dlaczego nie ma nikogo z Polski??), jest omówienie polskiej prasy
kulinarnej. Ciekawostką jest rozmowa z córką p. Tessy, Flavią, która
pracuje jako szef kuchni.
Przeczytałam tę książkę szybko, ale myślę, że jeszcze wrócę do
niektórych rozdziałów - bo proszą się o więcej uwagi i przemyśleń.