poniedziałek, 9 kwietnia 2012

Przepisy Tatiany - Paullina Simons


W oczekiwaniu na i poszukiwaniu kolejnej książki z motywami kulinarnymi powracam do wpisów, które opublikowane już były na moim blogu. Tym razem mowa będzie o "Przepisach Tatiany". Kim jest Tatiana?

Tatiana to główna, niezwykła bohaterka trylogii Paulliny Simons. W jej książkach możemy prześledzić niemal całe życie Tani i jej ukochanego Aleksandra, który dla wielu dziesiątek, setek, a może i więcej? kobiet stał się wzorem - ideałem mężczyzny.

Książka "Przepisy Tatiany" to suplement trylogii: "Jeździec miedziany", " Tatiana i Aleksander", "Ogród letni" (kulinaria najbardziej obecne chyba są w trzecim tomie, kiedy to rodzina Barringtonów szuka swojego miejsca na ziemi).

Jak sam tytuł wskazuje, jest to właściwie książka kucharska, z przepisami wplecionymi w krótkie historie - wspomnienia z życia Tatiany i Aleksandra. Część z nich już znamy z wcześniejszych powieści, część jest nowa, czasami zaskakująca jak np. historyjka, która tłumaczy, skąd wziął się tytuł pierwszej części i dlaczego poemat Puszkina jest tak ważny.

A same przepisy? To wielki kulinarny kocioł, w którym mieszają się potrawy rosyjskie, meksykańskie, włoskie, anglo-amerykańskie cioci Esther, żydowskie. Od zup przez ryby, dania jarskie, mięsa po chleb (niezwykle ważny dla Tatiany) i ciasta i ciasteczka.

Myślę, że fanom trylogii nie trzeba polecać tej książeczki, a tym, którzy lubią kulinaria polecam - może znajdziecie taką potrawę, która Was zainteresuje?

Przepisy, które można w niej znaleźć:
- leniwa kapusta Babuszki Mai (kto czytał, wie, czego symbolem ta kapusta!)
- boeuf Strogonow
- mielone kotlety z cebulą
- pielmieni
- barszcz Papy
- Mamy zupa grzybowa z kaszą
- sałatka Olivier
- sałatka Venigret
- bliny
- chleb drożdżowy
- kulebiak
- pieróg z grzybami
- pierożki z farszem grzybowym
- blincziki (mam wielką ochotę kiedyś je wreszcie zrobić!)
- napoleonka
- ziemniaki z grzybami
- naleśniki Tatiany z maślanki i tartego jabłka
- placek z jagodami
- dżem truskawkowy
- placki ziemniaczane
- sos do makaronu Isabelli
- klopsiki Isabelli
- risotto z parmezanem
- Mamy rosół z kury
- curry z kurczaka
- makaron z serem
- ciasteczka z wiórkami czekoladowymi
- rosyjskie herbatniki
- najlepsze jajka gotowane na twardo
- pascha
- duszone mięso
- zapiekanka z mięsa i makaronu
- zimowy chowder
- szynka a la Cordone
- chlebowy pudding Rosy
- żołnierskie śniadanie Tatiany
- pieczony indyk
- tłuczone ziemniaki Esther
- farsz bekonowo-porowy
- słodkie ziemniaki
- placek "dymiowy" (tak naprawdę to nadzienie jest dyniowe ;) )
- chałki
- dorsz lub dorada z sosem mango
- marynowany stek
- faszerowane muszelki
- placek pasterski
- chili
- chleb kukurydziany
- plantany z rumem
- polędwica wołowa
- rosół wołowy z kaszą jęczmienną
- kolby kukurydzy
- dip cebulowy
- guacamole
- salsa
- zupa (rosół) z klopsikami
- fajitas
- ryż z limetką i kolendrą
- kurczak cajun z limetką
- beergarita
- najlepsze na świecie ciasto rumowe
- chleb bananowy
- puszyste ciasto brownie (robiłam - pycha!)
- ciasteczka stwora
- sałatka owocowa
- placek cytrynowy
- cytrynowe ciasteczka Marilyn
- kruche ciasteczka z kardamonem
- lody truskawkowe Aleksandra

Sporo tych pyszności, co? :)

20 komentarzy:

  1. Próbowałaś czegoś? Mam tą książkę ale jeszcze jej nie testowałam:-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A może chcesz sprzedać? ja chętnie kupię tę książkę. 608487318

      Usuń
  2. próbowałam tą książkę przeczytać ale jakoś nie wciągnęła mnie
    warto usunąc weryfikację obrazkową.

    OdpowiedzUsuń
  3. Anka Wrocławianka - próbowałam, ale na razie tylko puszyste brownie Tatiany - bardzo smaczne, ale trzeba albo mieć małą blaszkę, albo dać jajek więcej ;)

    Dusia - do wciągających ona nie należy, raczej do takiego "podczytywania" w wolnych chwilach.
    A weryfikację obrazkową już wyłączyłam (nie wiedziałam nawet, że jest włączona) :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy wolno mi zarekomendować swoje pisanie pt. "O kremówce w Wadowicach i widelcu w butelce"?
    Wydawnictwo Nowik Opole.
    Taki mały leksykon, o potrawach przyprawach i napojach, obalający pokutujące liczne legendy. Np. na temat tego, że prawdziwego tatara robi się z końskiego mięsa.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ oczywiście - bardzo serdecznie zapraszamy :) Zaraz dopiszę na proponowaną listę lektur, a sama zacznę się za nią rozglądać.
    Pozdrawiam serdecznie,
    wierna fanka "Domowej kawiarenki" :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A ja te Trylogię przeczytałam jednym tchem:) I pomyśleć, że młodsza Tatiana o gotowaniu nie miała pojęcia a potem była cudowną matką i kucharką:) I w jak bardzo ciężkich dla niej czasach uczyła się gotować (oblężenie Leningradu).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jedna z dwóch najlepszych trylogii jakie przeczytałam, a sporo już książek moje oczy przejrzały :) Fascynująca opowieść warta poświecenia czasu!! Dosłownie pokochałam Tanię i Aleksandra! Również przepisy Tatiany z pewnością zakupię, bo uwielbiam gotować i mówią że jestem w tym niezła ;)

      Usuń
  7. Alino - to prawda. Cóż, życie uczy nas wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Późny ten komentarz,ale właśnie przeczytalam ost. część i tak strasznie mi brakuje Tatiany i Aleksandra, że muszę koniecznie kupić te przepisy, chociaż wszędzie produkt jest niedostępny :/ Brakuje mi tylko lodów jagodowych, bo to właśnie je najbardziej zapamiętałam !;p

    OdpowiedzUsuń
  9. Dusiu- nie chciałabyś w takim razie sprzedać książki? Nigdzie nie mogę jej dostać...

    OdpowiedzUsuń
  10. Szukam tej ksiazki i wszedzie jest niedostepna :( moze ma ktos na sprzedanie ? Jesli tak to moj nr gg 11199770 prosze o kontakt

    OdpowiedzUsuń
  11. Napoleonka z tego przepisu wychodzi przepyszna. Kulebiak zjadłabym w całości na raz, a chleb bananowy i kukurydziany zawsze mi wychodzi. Najwyraźniej przepisy są dobrze opracowane, nawet kiedy je modyfikuję po swojemu, to potrawy mi wychodzą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mardewko, a ja dalej nic więcej poza brownie nie wypróbowałam. Muszę koniecznie to zmienić jak najszybciej!
      A sama autorka osobiście (przy okazji wizyty na Targach Książki w Warszawie) wpisała mi do książki, żebym wypróbowała blincziki ;)

      Usuń
  12. Szukam tej książki, czy ma ktoś może ją do sprzedania? Proszę o kontakt: 782283110. Z góry dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też szukam i chętnie odkupię
    wojtasiak89@go2.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja również poszukuję tej książki jeśli ktoś chciał by odsprzedać to proszę o kontakt : lordstylez16@op.pl . Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  15. i ja! ma ktoś jeszcze? 77adeg@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Polecam poszukać w jakiś małych księgarniach osiedlowych, na uboczu, w małych miejscowościach. Ja swoją znalazłam przez przypadek, po 2 latach szukania, właśnie w takiej księgarni. Była na promocji, leżała tam od 2009 roku, szukałam czegoś do poczytania i nie mogłam uwierzyć własnym oczom, gdy ją tam zobaczyłam. Co do przepisów- Rosyjskie Herbatniki wychodzą tak mega niebiańsko pyszne, że po wyjęciu z piekarnika nie zdążyły u mnie poleżeć nawet 10 minut. Serdecznie polecam książkę, szczególnie dla tych, którzy czytali trylogię - tylko dla tych osób przepisy będą miały niewyobrażalną magię, a opowieści wzruszą i rozbawią do łez ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja tez jej poszukuje i na próżno ;(
    może chociaż jakiś pdf ;)

    OdpowiedzUsuń