Drodzy kulinarni pasjonaci!
Dziś dzień prezentów dla osób
miłych naszemu sercu, dlatego dla wszystkich miłych czytelników mam kulinarną walentynkę,
nową książkę: "Kuchnia na plebanii" Łukasza Modelskiego
Książkę wydało Wydawnictwo
Literackie, a jej podtytuł brzmi: 200 tradycyjnych przepisów księżowskich
gospodyń. Autor rozmawia z gospodyniami i spisuje przepisy z Kujaw, Małopolski,
Śląska, Kaszub, Podlasia, Pomorza i Mazowsza. Czyli jest to również skarbnica
przepisów polskiej kuchni regionalnej.
A ten cały tajemniczy nieco,
nieznany świat kuchni plebańskiej? Jak pisze autor:
"Przekonanie, że polska,
osobliwie prowincjonalna, plebania zachowała tradycyjną kuchnię w jej
najbardziej konserwatywnym, pierwotnym kształcie, towarzyszyło mi od dawna.
(..) Jeśli miałbym opisać ich kuchnię w dwóch słowach, powiedziałbym: obfitość
i prostota. Pamiętam bardzo uczciwe, czterodaniowe obiady, solidne treściwe
zupy, ciężkawe, ale starannie przyrządzone mięsa, domowy drób, domowe masło,
wszechobecną śmietanę i smak kompotu. Żadnych udziwnień. Kilka lat nosiłem się
z zamiarem zanotowania tych plebanijnych przepisów, wiedząc, że to ostatni
moment, że dawne domowe gotowanie księżowskich gospodyń wkrótce odejdzie wraz z
nimi."
Dla mnie szczególnie cenna
jest opowieść z Małopolski, w końcu stąd jestem. W świat kuchni sądeckiej
zabiera nas pani Maria Bocheńska, z plebanii w Piątkowej, leżącej nieopodal
Nowego Sącza.
Zapraszam do świetnej lektury!